Brand opladen batterij
Woningbranden veroorzaakt door oververhitting van lithium-ionbatterijen komen steeds vaker voor in Nederland. In deze blog geven wij je effectieve tips om dit te voorkomen.

Voorkom een woningbrand door veilig opladen

Woningbranden veroorzaakt door oververhitting van lithium-ionbatterijen komen steeds vaker voor in Nederland. In deze blog geven wij je effectieve tips om dit te voorkomen.

Op deze pagina

Brandgevaar

Woningbranden veroorzaakt door lithium-ionbatterijen komen steeds vaker voor in Nederland. Volgens het Verbond van Verzekeraars is het aantal incidenten met lithium-ionbatterijen (die vaak worden gebruikt in elektronische apparaten) aanzienlijk gestegen. Deze batterijen kunnen bij verkeerd gebruik oververhit raken, wat leidt tot brandgevaar. Vooral tijdens het opladen, wanneer de batterij wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, is het risico op brand groot.

Risico's

Lithium-ionbatterijen zijn krachtig en compact, wat ze ideaal maakt voor mobiele apparaten, elektrische fietsen, en gereedschappen. Echter, deze voordelen gaan gepaard met bepaalde risico’s. De chemische samenstelling van lithium-ionbatterijen maakt ze gevoelig voor oververhitting, vooral wanneer ze beschadigd zijn, of wanneer ze worden opgeladen met niet-originele opladers. Wanneer een batterij oververhit raakt, kan er een zogenaamde ’thermal runaway’ ontstaan, waarbij de batterij zichzelf steeds verder opwarmt en in sommige gevallen zelfs kan exploderen of in brand kan vliegen.

Voorzorgsmaatregelen

Het gebruik van lithium-ionbatterijen brengt bepaalde risico’s met zich mee, maar met deze voorzorgsmaatregelen kan je de kans op een woningbrand aanzienlijk verkleinen.

Wat te doen bij brand?

Mocht ondanks al je voorzorgsmaatregelen de accu tijdens het opladen toch spontaan ontbranden, gaan roken of lekken, haal dan meteen de stekker uit het stopcontact. Ga niet blussen met water, dit geeft vaak een heftige, chemische reactie. Bel direct de brandweer.

Informatie op andere websites

Brandweer

Veilig laden, lekker onderweg!

iklaadaccuraat.nl

Tips voor het veilig opladen van je accu

Fietsersbond

Hoe voorkom je een accubrand? Belangrijkste tip: laat de fietsaccu niet vallen

Andere berichten die je misschien interessant vindt

Heb je een vraag over dit bericht?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie van een adviseur.

 

* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.